Wij adviseren en helpen

Neem direct contact op

Hoe krijg jij de beste coach voor jouw organisatie?
Outsource het hele traject bij Coachplaats:

Auteur: Lydia van Diggelen

Als coach leer je de ander leren door inspireren en ondersteunen. Een coach helpt individuen, een team of een organisatie bij hun ontwikkeling en het realiseren van doelen.

Neem contact op

Er zijn veel soorten coaching voor zeer uiteenlopende coachvragen en ontwikkeldoelen. Er zijn coaches gespecialiseerd in het 1-op-1 coachen of juist op gebied van team- of organisatie coaching. Ook zijn er specialisaties op verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld: leefstijl, mentale weerbaarheid, stress/burnout, business, budget/financieel, vitaliteit en loopbaan. In dit artikel zoom ik in op het hoe en wat van de loopbaancoach.

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach kan je resultaatgericht ondersteunen bij het realiseren van persoonlijke ontwikkeling op het gebied van werk en loopbaan. Dit kunnen ambities zijn, die je wilt realiseren of leerdoelen die je wilt halen om zo fijner te functioneren in en om het werk. Een loopbaancoach faciliteert door o.a. rake vragen te stellen, gedrag te spiegelen, verbanden te leggen, nuttige werkvormen of testen aan te bieden.

Een loopbaancoach zegt niet wat je moet doen of welke keuze je moet maken, wel kan een loopbaancoach jou helpen door je inzicht en bewustwording over jezelf in relatie tot je loopbaanvraag te vergroten, waardoor je zelf antwoorden zal vinden.

Voor wie is loopbaancoaching nuttig?

Loopbaancoaching is voor iedereen die met loopbaanvragen of -dilemma’s  zit en hier samen met een professional mee aan de slag wil om zichzelf verder te ontwikkelen.

In de praktijk zie ik vaak mensen binnenkomen, die een probleem ervaren in hun loopbaan. Bijvoorbeeld te veel werkdruk, verstoorde balans tussen energiegevers- en energienemers, gevoel van onvrede over sfeer of werkzaamheden, slecht overweg kunnen met leidinggevende of het lastig vinden grenzen aan te geven.

Anderen komen binnen met al meer gespecificeerde loopbaanvragen zoals:

Hoe werkt een loopbaancoach?

Om resultaatgericht en doelgericht te werken is het van belang de problemen en vragen om te zetten naar heldere en concrete doelen. Bijvoorbeeld overzicht hebben van je kwaliteiten, toegevoegde waarde, inzicht in wat je drijfveren zijn of hoe de arbeidsmarkt voor specifieke functie is in jouw regio. Dit doe je samen met je loopbaancoach.

Wanneer je doelen helder zijn is het zaak aan de slag te gaan. Dit is altijd een op maat gemaakt plan van aanpak. In het plan van aanpak wordt gekeken wat nodig is aan de hand van 4 belangrijke pijlers: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en wat ga ik doen. Welke van deze pijlers hebben aandacht en actie nodig om naar gewenste resultaten te bewegen.

De loopbaancoach maakt gebruik van gesprekken, verschillende werkvormen en soms ook van testen. De eerste stappen zijn bewustwording en zelfinzicht vergroten om jou van daaruit stap voor stap in beweging te laten komen richting jouw gewenste doel. In dat proces vindt regelmatig bijstelling en verscherping plaats aan de hand van evaluatie en reflectie.

De stappen van een loopbaantraject

Nog even de stappen van een loopbaantraject op een rij:

  1. Kennismaking “klikgesprek”
  2. Vaststellen van knelpunten, loopbaanvragen en leerdoelen
  3. Maken van een trajectplan afgestemd op jouw doelen
  4. Coachtraject – coachgesprekken, werkvormen, testen
  5. Tussentijdse evaluaties en bijstellen
  6. Actieplan

Resultaat van loopbaancoaching

In loopbaancoaching ga je aan de slag met knelpunten in je loopbaan, specifieke loopbaanvragen of -keuzes. Na een loopbaantraject heb je resultaatgericht gewerkt aan je doelen, waardoor je bijvoorbeeld komt tot de de volgende resultaten:

Die verandering kan vanalles zijn:  van een nieuwe compleet andere baan in een andere organisatie, naar kleine aanpassingen in je huidige functie of een wijziging in je eigen gedrag op de werkvloer. En er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Hoe vind je een loopbaancoach?

Iedere loopbaancoach heeft een eigen stijl en werkwijze. Het is belangrijk dat je een traject aangaat met een loopbaancoach, waarbij jij je goed voelt. Uiteraard is de kwaliteit van de coach ook van belang. Goed opgeleide loopbaanprofessionals zijn vaak gecertificeerd bij Noloc of NOBCO. Zij moeten zich ook regelmatig hercertificeren en hiervoor voldoende coachuren maken en bijscholingen volgen.

Coachplaats werkt samen met erkende loopbaancoaches. Ik werk samen met Coachplaats omdat ik mij dan volledig kan richten op de loopbaancoaching en Coachplaats de afhandeling en administratie doet.

Wil je eens van gedachten wisselen of een loopbaancoach ook iets is voor jouw loopbaanvragen of die van één van je medewerkers? Neem contact op met Coachplaats via www.coachplaats.nl, zij kunnen je koppelen aan een passende coach.

Lydia van Diggelen

Lydia van Diggelen

Noloc erkend loopbaancoach

Neem contact op
Design & realisatie door Webheads.